Wyciskarki do gastronomii

Jaką wyciskarkę kupić
Świeżo wyciskane soki są bardzo zdrowe, ale żeby zyskać najlepszą jakość takich soków, należy zastosować do wyciskania odpowiednie urządzenia. Wyciskarka gastronomiczna nie zawsze gwarantuje, że uzyskany sok będzie świetnej jakości. Powinniśmy podzielić wyciskarki ze względu na ich sposób działania.



Mamy na rynku wyciskarki wolnoobrotowe i standardowe wyciskarki do owoców. Wyciskarka standardowa działa szybko, a przez to podgrzewa wyciskany materiał, czyli owoce, warzywa lub zioła, a to skutkuje stratami witamin i składników mineralnych. W wysokiej temperaturze zniszczeniu ulega między innymi cenna witamina C. Wolnoobrotowe wyciskarki nie podgrzewają tak mocno produktów, a przez to nie powodują zmniejszenia ilości witamin. Wyciskarka wolnoobrotowa jest droższa, niemniej jednak daje możliwość nam uzyskać sok o z całą pewnością lepszym składzie. Wyciskarka gastronomiczna do cytrusów jest dosyć dużą maszyną nastawioną głównie na wyciskanie wielkiej ilości soku z cytryny, mandarynek czy pomarańczy. Taka wyciskarka ma dużą pojemność i dosyć bardzo szybko funkcjonuje, dzięki czemu daje możliwość produkować niemal hurtowe ilości soków. Zwyczajne standardowe wyciskarki z przeznaczeniem do domu działają zdecydowanie wolniej, przez to możemy w nich przygotować mniejszą ilość soku. Nie znaczy to jednakże, że sok ten będzie miał gorsze właściwości. Tak jak wspomnieliśmy uprzednio, wszystko uzależniony jest od sposobu działania konkretnej wyciskarki, więc warto zaznajomić się ze specyfikacją danego urządzenia zanim zdecydujemy się na jego zakup.

Polecana strona: wyciskarka do cytrusów gastronomia.