W firmach produkcyjnych, które specjalizują się w produkcji żywności albo przetwarzaniu produktów wykorzystanych do produkcji żywności wykorzystuje się rozmaite środki ochrony osobistej, z dużą uwagą środki zabezpieczające, takie jak przykładowo fartuchy foliowe. Z takimi fartuchami mamy do czynienia np w różnego rodzaju masarniach, ubojniach drobiu, zakładach wędliniarskich i wszystkich tych firmach, w których mamy do czynienia np z mięsem lub z wodą. Fartuchy tego rodzaju wykorzystuje się również w branży związanej z przetwórstwem owocowo-warzywnym, gdzie warzywa i owoce myje się, sortuje, rozdrabnia lub przygotowuje z nich przykładowo sałatki czy soki.
Fartuchy jednorazowe są zakładane w momencie przyjścia do pracy, jednakże przy wyjściu wyrzucane. Dzień w dzień trzeba założyć nowy fartuch, dlatego że musi być on czysty, nawet sterylny. Oczywiście strój pracownika pracującego w takim miejscu zakłada również przeznaczenie różnego rodzaju rękawiczek i czepków ochronnych na głowie. Zastosowanie mają także specjalistyczne buty. Obuwie to ma z jednej strony chronić pracownika przed zagrożeniami takimi jak przykładowo upadek na stopy ciężkiego przedmiotu, ale także ochraniać towar, jaki jest w takim miejscu przetwarzany. Producenci takich jednorazowych fartuchów, czepków oraz rękawic zaopatrują firmy pracujące też w biznesie medycznej, gdzie tworzy się leki i suplementy diety oraz w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych, gdzie przygotowywane są potrawy i napoje dla klientów.
Polecamy: torebki z zamkiem strunowym.