Żywność w zamrażalce

Żywność w chłodni
Mrożenie żywności ma na celu jej zakonserwowanie na dłuższy czas. Żywność mrożona może być przechowywana dosłownie przez wiele miesięcy i nie stracić swoich cech a także nie ulec zepsuciu. Niska temperatura powoduje, że wszystkie patogeny odpowiedzialne za psucie się żywności zostają uśpione i nie mogą się rozwijać, a dzięki temu żywność może być zachowana w dobrym stanie.



Komora mroźnicza może osiągać różną temperaturę w współzależności od tego, jak ją ustawimy. Istnieje możliwość ustawienia jej nie tylko i wyłącznie poniżej zera, niemniej jednak możemy ją też ustawić na temperaturę bardzo dużo niższą niż minus 22 stopnie Celsjusza, czyli standardową temperaturę mrożenia wielu bardzo delikatnych produktów spożywczych. W razie konieczności temperaturę można regulować, niemniej jednak profesjonalne mroźnie mają systemy, które pilnują, aby temperatura nie wzrosła w czasie mrożenia. Wyróżniamy jeszcze komory chłodnicze i taka komora chłodnicza ma z kolei za zadanie utrzymywać produkty spożywcze lub leki, farmaceutyki i inne towary wymagające niskiej temperatury w określonym zakresie temperaturowym, przy czym jest to temperatura poniżej zera, a jedynie mało powyżej zera. Wynajem chłodni tego typu jest w pewnych sytuacjach bardziej opłacalny niż zakup. Szczególnie wówczas, gdy firma potrzebuje takiego urządzenia, niemniej jednak nie może sobie pozwolić na jego zakup z pewnych względów albo po prostu taki zakup byłby dla tej firmy całkowicie nieopłacalny. Jeśli komory nie używa się stale, a jedynie tylko przez część roku, to z całą pewnością bardziej opłaca się ją wynająć.

Dodatkowe informacje: schładzanie szokowe.